U organizaciji Hrvatskog Centra Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE) nastavljeno je predstavljanje hrvatskih visokotehnoloških tvrtki i poduzetnika na europskim i svjetskim portalima kojima je zajednički predznak energetika, obnovljivi izvori energije i očuvanje okoliša.
„Želim naglasiti da će hrvatske tvrtke i poduzetnici ovdje biti promovirane ne samo da bi prodavali svoje proizvode nego i da bi svoje znanje razvoja informacijskih i energetskih tehnologija podijelile s sličnim svjetskim tvrtkama, poduzetnicima iz razvijenih nacija kojima se Republika Hrvatska prilagođava i politički i gospodarski. Nadam se da će naše prezentacije hrvatskih tvrtki i poduzetnika dovesti do suradnje između država, kompanija i poduzetnika do razine koja nije samo prijateljstvo nego i partnerstvo”, istaknuo je Željko Serdar , predsjednik Hrvatskog Centra Obnovljivih Izvora Energije.
 
EKO ZADAR DVA d.o.o.
 
Tvrtka EKO ZADAR DVA d.o.o. na čelu s mr.sc. Vladimirom Matjačićem, dipl.oec. u prvoj je  fazi izgradnje vjetroelektrane radnog naziva ZD4.
 
 

Uz cestu Benkovac-Karin Donji, na sjeverno-istočnoj strani u kršu Bukovice, u tijeku je prva faza izgradnje vjetroelektrane radnog naziva ZD4 u vlasništvu privatne tvrtke Eko Zadar Dva d.o.o. Benkovac.
Za mjesec-dva započet će s komercijalnim radom prve četiri vjetroturbine snage 9,2 megawatta (MW), a na jesen i još šest vjetroturbina snage 18 MW.

Divovska konstrukcija

– Ulaganje je 360 milijuna kuna, za prvu fazu 120, a za drugu 240 milijuna kuna. Od toga su 30 posto vlastita sredstva, a 70 posto krediti Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te Zagrebačke banke (ZABA), kazao je Vladimir Matjačić, direktor Eko Zadar Dva d.o.o., predsjednik Nadzornog odbora i suvlasnik Heplasta iz Preloga u Međimurju, tvrtke koja proizvodi polietilenske i polipropilenske cijevi.
Ukupna snaga tih vjetroelektrana iznosi 27,2 MW, a proizvodnja će biti oko 90 milijuna kilovatsati (kWh) ili 25 tisuća MW godišnje, što je dovoljno za opskrbu preko 20 tisuća domaćinstava “zelenom energijom”. Vjetroelektrane će u usporedbi s proizvodnjom električne energije pomoću kamenog ugljena i plina smanjiti emisiju štetnih tvari u atmosferu za oko 60.000 tona CO2 godišnje.

Divovska konstrukcija vjetroturbine je teška preko 130 tona. Rotor ima masu 62 tone, a gondola oko 80 tona. Promjer rotora agregata iznosi 108 metara, a na visinu od 90 metara podiže ga 500-tonska dizalica Zagrebtransa.

Koncesija 20 godina

– Investitori su domaći dok je stupove i vjetroagregate isporučio te ih montira Siemens Hrvatska. Od ukupne investicije od 360.000 milijuna kuna u Hrvatskoj ostaje preko 50 posto, prvenstveno u kupnji potrebitog materijala, gradnje komunalne infrastrukture te troškove izvođača radova i ishođenja potrebne dokumentacije.

Prihod od prve četiri vjetroturbine je oko 2,5 milijuna eura godišnje. Kada se cjelokupnoj investiciji dodaju troškovi rada, održavanja, administracije, osiguranja te ostali čimbenici potrebni za rad vjetroelektrane, realan povrat uloženog novca je oko 10 godina.
Iskorištavanje energije vjetra najbrže je rastući segment proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.
– Koncesija je 20 godina dok će shodno ugovoru proizvedenu električnu energiju po definiranoj cijeni Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) otkupljivati 12 godina. Preostale godine su po sadašnjim propisima tržišna utakmica.
Osim 400 MW trenutno na listi, Hrvatska u sljedećih sedam godina treba izgraditi dodatnih 800 MW vjetroelektrana. Riječ je o dijelu obveze da Hrvatska do 2020. godine 20 posto svoje električne energije proizvede iz obnovljivih izvora.

 
EKO ZADAR DVA d.o.o. 
Knezova Šubića Bribirskih 15/B, Benkovac  
 

Registrirane djelatnosti:

* -Savjetovanje u energetici* -Projektiranje energetskih i industrijskih postrojenja i objekata* -Kupnja i prodaja robe* -Poslovanje nekretninama* -Proizvodnja električne energije* -Trgovanje, posredovanje i zastupanje na tržištu energije

 
 
LISTA PROJEKATA VJETROELEKTRANA ZA PRIKLJUČENJE NA ELEKTROENERGETSKU MREŽU
Velika nam je čast i zadovoljstvo bilo predstaviti Vam tvrtku EKO ZADAR DVA d.o.o.
Sigurnost i pouzdanost, kvaliteta usluge, iskustvo i poslovna strategija u osmišljavanju i realizaciji sustava glavne su prednosti tvrtke 
EKO ZADAR DVA d.o.o.
 
Željko Serdar
Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)