Hrvatska slavi Dan državnosti
HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Dan Državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. U videoprilogu pogledajte proglašenje.

Prije povijesne odluke o pokretanju postupka razdruživanja, u svibnju 1991. održan je referendum na kojem se više od 94% hrvatskih građana izjasnilo o tome da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi.

U proljeće i rano ljeto 1991. Hrvatska je već bila suočena s pobunom lokalnih Srba i srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te sa stradavanjem civila.

Zbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će tako lakše teći pregovori o razdruživanju, ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno za tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državnopravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.

Proslava Dana državnosti

Proslava 20. obljetnice neovisnosti i Dana državnosti počela je polaganjem vijenaca na Oltaru hrvatske domovine. Vijence su položili predsjednici Republike, Sabora i Vlade – Ivo Josipović, Luka Bebić i Jadranka Kosor.

Državni vrh je nakon toga bio na svetoj misi zahvalnici za domovinu. Pogledajte snimku mise. Misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Nakon mise održana je svečana sjednica Vlade. Na njoj su bili i predsjednici Republike i Sabora Josipović i Bebić te održali prigodne govore zajedno s premijerkom Kosor. Pogledajte snimku svečane sjednice Vlade.

Središnja proslava Dana državnosti i ove se godine održala u Vukovaru.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Ovčari i Memorijalnom groblju u Vukovaru, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović bili su na promociji polaznika hrvatskih vojnih škola.

Uslijedila je svečana večera u uredu predsjednika na Pantovčaku. Od stranih gostiju na svečanoj večeri bili su predsjednici Mađarske i Slovenije Pal Schmitt i Danilo Tuerk. Društvo je trebalo biti puno veće, jer je prvotna ideja Pantovčaka bila da se za Dan državnosti u Zagreb pozovu svi predsjednici susjednih država. No malo je predugo trajalo usuglašavanje protokola s Banskim dvorima, pa se od toga odustalo.

Predsjednik se iz Vukovara vratio Vladinim zrakoplovom kako bi, osim mađarskog i slovenskog kolege, na Pantovčaku ugostio i predstavnike političkih stranaka, koji u Vukovar nisu bili pozvani, zatim predstavnike Ustavnog i Vrhovnog suda, Hrvatske akademije znosti i umjetnosti te sveučilišta.

Prije 20 godina Hrvatska se razdružila od Jugoslavije, a ovogodišnja proslava protječe u znaku pridruživanja Europskoj uniji.

Nakon svečane večere, predsjednik će svoje goste odvesti na koncert u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Premijerka Kosor, pak, ostala je na koncertu u Vukovaru.

HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (HCOIE)

About CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES

CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES (CCRES)• was founded in 1988 as the non-profit European Association for Renewable Energy that conducts its work independently of political parties, institutions, commercial enterprises and interest groups, • is dedicated to the cause of completely substituting for nuclear and fossil energy through renewable energy, • regards solar energy supply as essential to preserve the natural resources and a prerequisite for a sustainable economy,• acts to change conventional political priorities and common infrastructures in favor of renewable energy, from the local to the international level, • brings together expertise from the fields of politics, economy, science, and culture to promote the entry of solar energy, • provides the opportunity to play a part in the sociocultural movement for renewable energy by joining the association for everyone, • considers full renewable energy supply a momentous and visionary goal - the challenge of the century to humanity. Zeljko Serdar Head of CCRES association solarserdar@gmail.com
This entry was posted in ALTERNATIVE, ALTERNATIVE ENERGY, CCRES, CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES, GREEN ENERGY, HCOIE, HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE, PASSIVE ENERGY, RENEWABLE ENERGY, RENEWABLE ENERGY CENTER SOLAR SERDAR, RENEWABLES JAPAN STATUS REPORT, SOLAR SERDAR and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s