Priopćenje vezano za Požar u INA-inoj Rafineriji nafte Sisak , 20.06.2011.


HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE
priopćenje vezano za
Požar u INA-inoj Rafineriji nafte Sisak
20.06.2011.

Molov financijski direktor József Molnár priznao je, još u veljači ove godine, mađarskom poslovnom portalu Portfolio.hu da više nema šansi da modernizacija hrvatskih rafinerija završi prema planu do 2012. godine. Molnár tada najavljuje kako o početku druge faze modernizacije MOL tek treba donijeti odluku , pa ako druga faza krene ove godine, s obzirom na to da program modernizacije traje tri godine, završetak obnove postrojenja ne može se očekivati prije 2013. godine. No odluke još nema, a zadnje izjave govore o tome kako u MOL-u razmišljaju da u pojedinim Rafinerijema ne proizvode sve vrste goriva pa će, sukladno tome, i kalkurirati s obnovom pojedinih postrojenja u Sisku.

Prema dokumanetima dostavljanim članovima Povjerenstva navodi se samo da su “aktivnosti vezane uz drugu fazu modernizacije rafinerije (MHC postrojenje, novo Koking postrojenje) u fazi izrade dokumentacije i pripreme ugovora. Takvo je stanje već godinama, a Ministarstvo kao zadnji rok druge faze modernizacije i dalje navodi 2011. godinu što je zbog tehničke kompleksnosti ovih projekta nemoguće.Zadnje informacije iz MOL-a da će se u Sisku odustati od planirane proizvodnje Dizel goriva Euro 5 kvalitete, za što bi trebalo uložiti 340 milijuna Eura za gradnju kokinga i MHC postrojenja. Ta dva pogona trebala su se graditi u 2. fazi modernizacije sisačke Rafinerije, isključivo radi podizanja kapaciteta Rafinerije u Sisku sa sadašnjih 1,7 milijuna tona na 3,2 milijuna tona i omogućavanja proizvodnje dizela Euro 5 kvalitete.Sisku je obećana – moderna i ekološki zadovoljavajuća Rafinerija s očuvanjem sadašnjeg broja radnih mjesta,što će MOL-u biti jako teško ispoštovati.

Svi znamo da je INA mogla nakon rata kupiti MOL i OMV zajedno, a 2003. i 2006. postala je lovina.

Svi znamo da je MOL do dionica INA-e došao na način da se 7 posto dionica dalo braniteljskom Fondu, a zatim su se te dionice prodale MOL-u.

Svi znamo da se radi o trošenju preuzetih industrijskih kompleksa do iznemoglosti.

Svi sve znamo.
Na pitanje o planovima Ine s Rafinerijom Sisak od Zoltana Aldotta, predsjednika Uprave Ine dobili smo sljedeći odgovor: “Važno je reći da je sisačka rafinerija strateška imovina Ine i zato je zaštićena Dioničarskim ugovorom. Sisak je potreban i važan, a o preseljenju ili zatvaranju rafinerije nije se raspravljalo na niti jednoj razini unutar kompanije. Sve strateške odluke u vezi Siska moraju donijeti i donosit će dioničari zajedno. Prema mojim saznanjima, glavni su se dioničari dogovorili da nema izdvajanja niti jednog rafinerijskog postrojenja. Riječka rafinerija nam je vrlo važna jer svoj proizvod vrlo jednostavno možemo plasirati na brojna tržišta. No, to ne znači da nećemo razvijati sisačku rafineriju. U posljednjih nekoliko godina rafinerije u Rijeci i Sisku su znatno unaprijeđene. I ubuduće ćemo investirati više kako bismo još poboljšali kvalitetu zraka, a ne toliko u povećanje kapaciteta. No pitanje budućnosti je pitanje potrebnog kapaciteta. Nije dobro ako imate veći kapacitet od tržišnih potreba jer vas to vodi u gubitak. Trenutno su naši kapaciteti dovoljni i za buduće razdoblje za čitavu regiju i sad se fokusiramo na poboljšanja, što znači da od sirove nafte želimo proizvoditi više benzina i dizela koji donose veći profit”.

ZAKLJUČAK:

Čelnici Ine koriste svaku mogućnost da naglase dobre i partnerske odnose između Vlade i Mola. Međutim, u stvarnosti je njihov odnos obilježen napetostima,pa tako i po pitanju zatvaranja rafinerije u Sisku.Ovaj požar je samo malen primjer kako strane kompanije “brinu” o osuvremenjuju preuzete rafinerije poput ove u Sisku. Uglavnom se radi o trošenju preuzetih industrijskih kompleksa do iznemoglosti ili dok se u stvari ne raspadnu,bez ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja ljudi koji tamo rade i žive u neposrednoj blizini.Mišljenja smo da rafineriju u Sisku treba zatvoriti i preseliti,po mogućnosti na adresu: H-1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18.Znalci će znati zašto.

Više informacija na: http://solarserdar.blogspot.com

HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (HCOIE)

About CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES

CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES (CCRES)• was founded in 1988 as the non-profit European Association for Renewable Energy that conducts its work independently of political parties, institutions, commercial enterprises and interest groups, • is dedicated to the cause of completely substituting for nuclear and fossil energy through renewable energy, • regards solar energy supply as essential to preserve the natural resources and a prerequisite for a sustainable economy,• acts to change conventional political priorities and common infrastructures in favor of renewable energy, from the local to the international level, • brings together expertise from the fields of politics, economy, science, and culture to promote the entry of solar energy, • provides the opportunity to play a part in the sociocultural movement for renewable energy by joining the association for everyone, • considers full renewable energy supply a momentous and visionary goal - the challenge of the century to humanity. Zeljko Serdar Head of CCRES association solarserdar@gmail.com
This entry was posted in ALTERNATIVE, ALTERNATIVE ENERGY, CCRES, CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES, GREEN ENERGY, HCOIE, HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE, PASSIVE ENERGY, RENEWABLE ENERGY, RENEWABLE ENERGY CENTER SOLAR SERDAR, RENEWABLES JAPAN STATUS REPORT, SOLAR SERDAR and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s