PRIJEĆI PRAG NADE

HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

prenosi Vam razmišljanja
HRVATSKOG RASTA
H-RAST-a
POKRETA ZA MODERNU, SOCIJALNO OSJETLJIVU, PRAVEDNU I NACIONALNO SVJESNU HRVATSKU

PRIJEĆI PRAG NADE

U staroj, poznatoj priči, mladi pauk otkriva u sebi ugrađenu sposobnost projektiranja i gradnje savršeno pravilne mreže. Kako mu je zasmetala nit kojom se spustio iz gnijezda da bi započeo gradnju mreže, mladi pauk je odlučio presjeći tu nepravilnost koja nagrđuje ljepotu njegova umjetničkog djela. Činila mu se nekako suvišnom, estetski neuklopivom. Kad je nakon toga pao u blato i zapleo se u nitima svoje savrešene mreže, shvatio je značenje te niti koja ga je povezivala s mjestom odakle je krenuo u život. Bez te ‘suvišne’ niti ne bi bilo ni njegovog savršeno pravilnog osmerokuta. Shvatio je zapravo da nema ljepote ali ni života bez te okomice.

Sad kada su arhitekti novog poretka na razmedji Jugoistočne Europe i Balkana shvatili da su njihovi medijski poslušnici bili više nego revni u preoblikovanju ljestvice vrednota, kad su mislili da su demontirali sve što su medijski moguli obećali ‘gazdama’ kako bi preko raznih Big brothera, Farmi i sličnih projekata ispiranja mozga mogli upravljati navikama mlađih naraštaja, nakon posjeta moralnog autoriteta pape Bendikta XVI Crkvi u Hrvata, shvatili su da je sav, ili skoro sav njihov trud bio uzalud. Mlade Hrvatice i Hrvati su u papi prepoznali svoju okomicu, vlastitu poveznicu s Bogom, vjerom, nacionalnim ponosom i europskom uljudbom kojoj pripadaju, iz koje su iznikli i koju su spremni osobnim doprinosom oplemenjivati. Oni ne žele presjeći okomicu s vlastitim identitetom, kršćanskim i partikularnim nacionalnim, spremni biti i ostati svoji, ne bojeći se graditi novo jedinstvo različitosti u mreži povezanoj s europskim tradicionalnim vrijednostima.

Nije to obično pristajanje na sve (ne)pravedne zahtjeve nove anacionalne arhitekture europske moći, na što su pristali političari. Nije to ni bezuvjetni pristanak na ‘acquis communautaire’ (zajedničko pravno naslijeđe) kojeg su političari izgleda dostigli. Mladost na trgu bana Jelačića je zapravo pokazala da je ne zanima Europa kao nova (nad)država, mreža bez okomice, sadržaj bez duha i duše. Hrvatska mladost je pokazala da nije uskogrudna ni zatvorena u sebe. Nije ni odnarođena, preoblikovana po volji Velikog brata. Nije ostala zarobljena u prošlosti, niti je fascinirana budućnošću u kojoj ne bi bilo mjesta za Boga, obitelj i narod. Za okomicu bez koje nas ne bi bilo. Hrvatska jest Europa, ali nije i ne želi biti EU koja ignorira svoje korjene, koja je spremna presjeći nit koja je povezuje s Adenauerom, De Gasperiem, Schumanom. Ni papa Benedikt XVI nije rekao ništa drugačije: „Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece”.

Zato se nemaju zbog čega radovati oni koji kažu da „nema te cijene koju nisu spremni platiti za ulazak u EU“, kao ni oni koji isključuju bilo kakvu mogućnost razgovora pa i s onima kojima treba upravo ova i ovakva hrvatska mladost kao katalizator pozitivnih vrednota na kojima počiva duhovna Europa, ali i kao stabilizator klatećih političkih struktura u Hrvatskoj koje, zabavljene sobom, zaboravljaju cijenu neovisnosti moderne hrvatske države, jeftino rasprodaju duhovno blago i trguju našim svetinjama. Ne trebaju se dakle previše radovati ni oni koji priželjkuju otklon od EU jer im je Balkan bliže srcu, jer im je koprcanje u blatu jugokomunističkog naslijeđa milije od „zajedničkog naslijeđa“ stare Europe o kojoj govori papa, kao ni oni koji će ovaj i ovakav stav pape prevesti kao potrebu bezuvjetnog srljanja u euroatlantske integracije. Papa nas je doveo do praga, ali na nam je da razlučimo svaku njegovu riječ, da naučimo obrazlagati razloge svoje nade. Onaj tko to uspije, prijeći će prag nade, pronaći će put do srca mladih kao i do svijesti svih koji će s punom odgovornošću za buduće naraštaje, imati prigodu glasovati ZA ili PROTIV ove i ovakve EU.

Više informacija o HRVATSKOM RASTu – HRASTu na
http://www.h-rast.hr/

HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE ( HCOIE )

About CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES

CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES (CCRES)• was founded in 1988 as the non-profit European Association for Renewable Energy that conducts its work independently of political parties, institutions, commercial enterprises and interest groups, • is dedicated to the cause of completely substituting for nuclear and fossil energy through renewable energy, • regards solar energy supply as essential to preserve the natural resources and a prerequisite for a sustainable economy,• acts to change conventional political priorities and common infrastructures in favor of renewable energy, from the local to the international level, • brings together expertise from the fields of politics, economy, science, and culture to promote the entry of solar energy, • provides the opportunity to play a part in the sociocultural movement for renewable energy by joining the association for everyone, • considers full renewable energy supply a momentous and visionary goal - the challenge of the century to humanity. Zeljko Serdar Head of CCRES association solarserdar@gmail.com
This entry was posted in ALTERNATIVE, ALTERNATIVE ENERGY, CCRES, CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES, GREEN ENERGY, HCOIE, HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE, PASSIVE ENERGY, RENEWABLE ENERGY, RENEWABLE ENERGY CENTER SOLAR SERDAR, RENEWABLES JAPAN STATUS REPORT, SOLAR SERDAR and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s