SOLAR SERDAR – OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

SOLAR SERDAR
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
Sve veći broj stanovnika znači i sve veću potražnju za energijom i Europa već razmišlja o načinima kako zadovoljiti buduću glad za energijom. Jedno od tih budućih energetskih rješenja mogla bi vrlo lako postati Afrika, odnosno preciznije područje Sahare u sjevernoj Africi.

Tako se nešto dalo naslutiti iz priopćenja Deserteca, organizacije fokusirane na razvoj obnovljivih izvora energije za Europu, Aziju i Bliski istok. Ova poznata kompanija vjeruje da su beskrajna pustinjska prostranstva Sahare u sjevernoj Africi savršena za iskorištavanje solarne energije i da sve što još treba jesu novac i dalji planovi za iskorištavanje tog potencijala. Desertec je već objavio planove da skupi financijska sredstva potrebna ne samo za istraživanje nego i za razvoj tehnologija. Prema njihovim procjenama takav bi projekt koštao oko 600 milijardi dolara. Usprkos tom velikom početnom kapitalu potrebnom za iskorištavanje Sahare mnogi vjeruju da bi takav projekt bio isplativ zbog ogromnog potencijala.Više info na solarserdar@gmail.com.

Kako bi ideja oko iskorištavanja solarne energije funkcionirala? Osnovna ideja je da bi solarni paneli trebali biti konstruirani tako da koncentriraju sunčevu zraku na jednu točku. To znači da bi solarni paneli ustvari trebali biti kompjuterizirani kako bi se postigla maksimalna efikasnost. Sunčeva energija grije vodu koja zatim stvara paru potrebnu za pogon turbina, a dodatna pogodnost ovog procesa bila bi desalinizacija vode. Ovaj projekt bi povrh svega trebao i osigurati mnoštvo novih poslova u ovom siromašnom dijelu svijeta.

Solarna energija kao i svaki drugi obnovljivi izvor energije znači manje emisija ugljičnog dioksida i manje potražnje za fosilnim gorivima. Ekološki prihvatljivi izvori energije su točno ono što svijet treba ukoliko želi izbjeći najgore od klimatskih promjena. Ukoliko bi se Sahara koristila kao obnovljivi izvor energije to bi značilo znatno manje ugljičnog dioksida od Europske unije, i naravno manje emisija na globalnom nivou.

Solarna energija ima pred sobom još puno istraživanja kako bi osigurala maksimalnu efikasnost i prihvatljive troškove koji su još uvijek prilično veliki no valja također istaknuti kako se solarna tehnologija sve više i više usavršava pogotovo sada kada svijet nastoji suzbiti nadolazeće klimatske promjene.

Desertecova ideja nije samo prikladna za Sjevernu Afriku nego također i za Ameriku, Australiju i mnoga druga područja koja imaju dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti. U teoriji sva područja oko ekvatora imaju dovoljno sunčevog zračenja kroz cijelu godinu i mogla bi iskorištavati znatno više energije Sunca nego što to čine danas.

Svijet jednostavno mora potražiti nove izvore energije jer fosilna goriva nisu ni ekološki prihvatljiva niti će trajati zauvijek tako da svijet doista treba novi energetski plan za buduću potrošnju energije. Solarna energija je jedan od tih izvora sa ogromnim potencijalom koja bi uz adekvatno istraživanje mogla postati jedan od glavnih izvora energije u godinama koje dolaze.
SOLAR SERDAR
solarserdar@gmail.com

About CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES

CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES (CCRES)• was founded in 1988 as the non-profit European Association for Renewable Energy that conducts its work independently of political parties, institutions, commercial enterprises and interest groups, • is dedicated to the cause of completely substituting for nuclear and fossil energy through renewable energy, • regards solar energy supply as essential to preserve the natural resources and a prerequisite for a sustainable economy,• acts to change conventional political priorities and common infrastructures in favor of renewable energy, from the local to the international level, • brings together expertise from the fields of politics, economy, science, and culture to promote the entry of solar energy, • provides the opportunity to play a part in the sociocultural movement for renewable energy by joining the association for everyone, • considers full renewable energy supply a momentous and visionary goal - the challenge of the century to humanity. Zeljko Serdar Head of CCRES association solarserdar@gmail.com
This entry was posted in ALTERNATIVE and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to SOLAR SERDAR – OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

 1. solarserdar says:

  Solarni vakumski kolektor s vakumskim cijevima najnovije tehnologije omogućuje grijanje vode čak i tijekom zimskih mjeseci ili po potpuno oblačnom vremenu te predstavlja odličan izbor za grijanje tople vode u pasivnim kućama. Visoki vakum u vakumskim cijevima solarnog vakumskog kolektora čini solarni vakumski kolektor višestruko učinkovitijim od klasičnog kolektora. Konstrukcija solarnog vakumskog kolektora predstavlja najnoviju tehnologiju izrade vakumskih cijevi promjera 100mm i suhog spoja unutar kolektora. Solarni vakumski kolektor svojim učinkom nadmašuju sve ostale tipove kolektora čak i zimi. Najnovija 4. generacija solarnog vakumskog kolektora maksimalno je učinkovita tijekom cijele godine, ne samo tijekom ljetnih mjeseci.

  Korištenjem tehnologije suhe grijačeg spoja unutar vakumske cijevi, solarni vakumski kolektor osigurava nam korištenje zagrijane tople vode čak i zimi, po oblačnim danima kad su drugi solarni kolektori neupotrebljivi.

  Srce svakog solarnog vakumskog kolektora je staklena vakumska cijev. U njoj je namješteno pet osnovnih dijelova kojima je zadaća da absorbiraju solarno zračenje i pretvaraju ga u toplinu.Više na solarserdar@gmail.com.

  Kondezator
  Na vrhu Heta Pipe cijevi nalazi se kondezator koji se suhim spojem spaja s toplinskim kolektorom
  Heat Pipe (toplinska cijev)
  Heat Pipe je cijev koja se prostire po cijeloj duljini absorbera. To je toplinski element s visokim stupnjem toplinske vodljivosti 4000 – 8000 više od srebra, kovine koja najbolje prenosi toplinu. Toplina se iz absorbera prenosi na Heat Pipe u kojem se nalazi specijalan medij koji ima svojstvo da se može konstantno pretvarati iz plinovitog u tekuće stanje i obratno čak i pri nižim temperaturama. Kad se medij zagrije visoka temperatura putuje gore prema kondezatoru koji zagrijava vodu u toplinskom kolektoru, koji se nalazi na vrhu kolektora i u kojem su uronjene Heat Pipe cijevi.
  Absorber
  Izraden je iz čistog aluminija visoke kvalitete. Namijenjen je upijanju i prijenosu sunčeve energije. Apsorber je tretiran aluminij-nitridnim selektivnim premazom kako bi se postigla najviša učinkovitost prijenosa topline. Premaz se nanosi pomoću magnetske tehnike raspršivanja. Ovaj posebni optički premaz transformira više od 92% dolaznog zračenje u toplinu.
  Staklena cijev
  Izrađena je iz borosilikatnog stakla koji ima veliku otpornost na udarce i tuču. Niska količina željeza omogućava visoki postotak prolaska sunčevog zračenja kroz staklo.
  Visoki vakum
  Da bi se smanjio gubitak topline konvekcijom, staklene cijevi su evakuirane u vakuumu pod pritiskom <10-5 mbar. Solarni vakumski kolektori 4. generacije koriste patentiranu tehniku korištenja visoke temperature i pritiska da se osigura nepropustan spoj stakla na metal vakuumske brtve. Kako bi zadržali stabilnost vakuuma za dugi period koristi se barijev tzv. "živi oganj". Evakuiranjem zraka iz staklene cijevi apsorbera sav materijal i selektivni premaz su zaštićeni od korozije i drugih utjecaja okoline.

  Apsorber i Heat Pipe cijevi su instalirani u visoko stabilnu borosilikatnu vakuumsku staklenu cijev. To spriječava oštećenje i gubitak topline koji se javlja u konvencionalnim solarnim kolektorima.Više na solarserdar@gmail.com.

  Kako bi se osigurala visoka učinkovitost apsorpcije, a pogotovo za oblačnih dana. Absorber je tretiran aluminij-nitridnim selektivnim premazom.
  Solarni vakumski kolektori absorbiraju veliki dio sunčeve energije pri niskom intezitetu svjetlosti, npr. Kod 200Wm2 kolektori ce lako osigurati 58% učinkovitosti i podignuti temperaturu medija preko 20°C iznad vanjske temperature.

  Solarni vakumski kolektori odlikuju se dugotrajnim zadržavanjem topline. Solarni vakumski kolektori imaju cijevi koje su visokovakumirane te sprjecavaju gubitak topline iz cijevi. Emisijski gubici su minimalni. Vakumske cijevi su opremljene toplinskom diodom koja potpuno sprjecava povratak topline iz toplinskog kolektora nazad prema absorberu.

  SOLAR SERDAR
  CENTAR ALTERNATIVNIH IZVORA ENERGIJE
  solarserdar@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s